Macintosh 128k
1984-1985

Vuosi 1984 mullisti tietokonemarkkinat. Apple esitteli Macintoshin. Ensimmäinen "kohtuuhintainen" graafisella käyttöliittymällä varustettu tietokone oli syntynyt. Laite piti sisällään 8MHz:n vauhdilla pyörivän Motorola MC68000-prosessorin, joka jo vuotta myöhemmin löytyi mm. kaiken saman ja paljon halvemmalla hintalapulla tarjoavasta Atari ST:stä. Lopulta Apple kuitenkin nappasi voiton paremmin julkaisutoimintaan sopivan käyttöjärjestelmänsä asiosta. Applella ja Atarilla oli tuohon aikaan muutenkin paljon yhteistä. Applen perustaja Steven Jobs oli kehittämässä Atarille mm. Breakout peliä. Macintoshin prototyyppiä esiteltiin myös aikanaan Atarille, mutta firmalla oli jo omat suunnitelmat 16-bittisen tietokoneen kehittämiseen.

Hetimiten kottaraispöntöksi ristitty kone sai lempinimensä ulkoasustaan. Linnunpönttöä muistuttava kotelo sisälsi sisäänrakennetun mustavalkonäytön sekä 400 kilotavuisen 3.5" tuumaisen levyaseman ensimmäisenä maailmassa.

Käyttömukavuutta lisäsi erillinen näppäimistö ja hiiri. Jälkimmäinen oli etenkin konttoriväelle varsin vieras kapistus. Koko komeuden lähtöhinta oli 2495 dollaria

Nippelitietoa

  • Vaikka useasti luullaan, että Macintosh oli Applen perustajan Steven Jobsin idea, ei asia suinkaan ollut näin. Konseptin uuden sukupolven Applesta kehitti insinööri Jef Raskin esitellessään Macin prototyypin Jobsille. Tarina tietää myös kertoa, että Macin nimi tuli alunperin Raskin lempiomenalajikkeesta, Mackintoshista. Sitä, tiesikö Raskin miten lajikkeen nimi kirjoitettiin ei tarina kerro, mutta tietokonesarjan nimeksi saatiin siis Macintosh.
  • Toinen hauska "sattuma" oli varmasti sekin, että Microsoft Windows 1.0, joka oli yritys kopioida Macin käyttistä syntyi ihme kyllä sen jälkeen kun Microsoft ohjelmoi Wordin Mac-versiota Applen heidän käyttöönsä antamalla prototyypillä. Kuinkapas muutenkaan :)


(C) Marko Latvanen 2003

Takaisin