Atari Foreverpower without the price


Atari Sierra ja Gaza -projektit syntyivät tarpeesta saada uusi ja tehokas tietokonejärjestelmä vanhenevan 8-bittisen sarjan rinnalle. Mahdollisuuksia kartoittaessaan Atarin ja Sunnyvale Advanced Research Centerin tiet kävivät yhteen. Sierra 68000 projektin tuloksena oli Motorolan 68000 -piiriin pohjautuva ja "Silver & Gold"-nimeä kantavan piirisarjan sisältävä tietokone.

Gaza olisi ollut jotakin vieläkin vaikuttavampaa… Kaksiprosessorinen MC68000-pohjainen graafinen tietokonejärjestelmä. Gazan sisuksista piti löytymän Rainbow-piirisarja. Gazan useita prototyyppejä saatiinkin valmiiksi saakka ja kaksiprosessoriset koneet pyörittivät CP/M-68K käyttöjärjestelmää. Vaikka Warnerin sikariporras pitikin ajatuksesta alkuun, ei projekti pidemmän päälle edistynyt. Syynä oli Warnerin epäilyt Sierran ja Gazan tuomasta riistiriidasta. Olihan Warner viihdeyritys ja kyseiset koneet eivät luultavasti hintansa puolesta olisi joka kodin viihdekäytössä pärjänneet.

Kun Atari sitten myytiin, ei Tramiel ollut alkuunkaan tietoinen, että prototyyppejä oli jo olemassa. Laitteet olisivat olleet paljon ST:tä ja Amigaa tehokkaampia ja olivat jo valmiina! Tramiel antoi kuitenkin sen kummemmin kyselemättä kenkää Gaza:n kehitystiimille. Kaksi suunnitelijoista päätyivät Digital Researchille töihin.

Laitteen ulkonäkö muistuttaa varsin paljon Apple kolmosta sillä erotuksella, että Sierra sisälsi kaksi 3.5" levyasemaa.

 
© marko latvanen / atari forever 1999-2006