Image Runner


Taustaa
Image-sanalla viitataan tässä tapauksessa tiedostoon, joka on täsmällinen kopio disketistä digitaalisessa muodossa.

Yleisimmät tiedostomuodot Atari ST:llä ovat ST ja MSA. Tiedostomuodot kehitettiin aikanaan DOS- ja Windows-pohjaisten emulaattoreiden tarpeisiin. Uudemmista formaateista kannattaa mainita STX (Pasti), joka tosin on käyttökelpoinen vain emulaattoreilla. STX-muoto osaa ottaa image-tiedoston useimmista kaupallisista disketeistä ja se on kehitetty digitaalisen arkistoinnin tarpeisiin, jotta alkuperäinen peli voidaan tallettaa mahdollisimman originaalissa muodossa kopiosuojauksineen päivineen.


Image Runner
Netistä voi löytää etsimällä tuhansia image-tiedostoja, ja monet harrastajistakäyttävätkin nykyään emulaattoreita wanhojen pelien pelaamiseen. Kyseinen apuohjelma mahdollistaa emulaattoritiedostojen avaamisen ja käytön oikealla Atari ST:llä. Käyttäjäystävällisyyden nimissä on todettava, että ohjelman edut pääsevät oikeuksiinsa kovalevyn tai CD-aseman kanssa käytettynä, sillä yksittäiset imaget on helpompi kääntää Atarissa käytettäviksi disketeiksi vaikka FloIMG:n avulla. 


Toimintaperiaate
Image Runner lataa tiedoston RAM-osoitteiston yläosaan, käynnistää TOS-käyttöjärjestelmän, luo RAM-diskin asemaksi A ja lataa image-tiedoston sisällön.Levynhallinta-rutiinit ohjautuvat A-aseman sijasta RAMdiskille. Image Runner niissä tapauksissa kun diskettillä oleva ohjelma ei yritä ajaa koodia suoraan levyaseman ohjaimelle (esim. DMA-latausrutiinit). Ongelma voi tietysti olla myös huonosti tehdyssä image-tiedostossa tai ST:n mittakaavassa vanhojen ohjelmien TOS-yhteensopimattomuudessa. 


Järjestelmävaatimukset
Image Runner vaatii muistia vähintään 2mb. Megaisella ST:lläkin toki alkuun pääsee, mutta muistiin mahtuu vain yksipuoleiset image-tiedostot. Kovalevylle kannattaa tehdä vaikkapa Xbootilla asetus, joka jättää pelaamisessa tarpeettomat apuohjelmat lataamatta AUTO-kansiosta.

Tuettuja TOS-versioita ovat 1.02, 1.04 ja 2.06

Lataa ohjelma tästä


Käyttö
Jos käytössäsi on  TOS 2.06, voit raahata ST-tiedoston suoraan Image Runnerin ikonin päälle. Vanhemmilla TOS-versioilla voit valita ST-päätteen latautumaan Image Runneriin. 


Ongelmia?
Mikäli image-tiedosto ei suostu toimimaan, voi ongelma olla TOS-versiossa (wanhat 1985-86 tehdyt ohjelmat), vapaan RAM-muistin määrässä, alun perin epäkuntoisesta disketistä tehdyssä image-tiedostossa tai DMA-latausrutiinissa, johon Image Runner ei vielä toistaiseksi pysty.

Viimeksi mainitussa tapauksessa ongelmaa voi yrittää kiertää hankkimalla sama peli eri ryhmän menudisketiltä ja koittamalla siltä.

TOS 2.06 -versiossa on heikompi pelien yhteensopivuus.

© Marko Latvanen / Olipa kerran Atari... 2007