Windows: Activision Atari2600 Action Pack

 

Julkaisija

Activision

Tiimi

Livesay Michael

Vuosi

-

Tyyppi

Retrokokoelma

Kontrollit

Näppis

Minimivaatimukset

Windows 3.1, 486DX2 33MHz, CD-ROM

Testattu

Apple PowerMac G4 350/128, Virtual PC 4, Windows 95

Pelaajia

1

Tapahtumapaikka

Riippuu pelistä

Kukapa voisi unohtaa ikimuistoisen hetken, kun ensikerran ruudussa pyöri maailman ensimmäisen pelitalon, Activisionin, logo. Firman perustajathan olivat aiemmin Atarilla työskennelleitä suunnittelijoita, jotka eivät pitäneet sikariportaan tavasta komennella itseään.

Activision Atari 2600 Action Pack muistelee menneitä 15 pelin voimin, joista jokainen näyttelee merkittävää osaa Atari 2600:n pelihistoriassa. Pelien pohjana on Michael Livesay:n tekemä emulaattori, joka on suunniteltu pyörittämään juuri näitä pelejä. Koska kokoelma on varsin vanha nykymittapuun mukaan, on emulaatiossa jouduttu hieman oikomaan. Esimerkiksi ääniemulaatio on toteutettu kokonaan sampleilla. Vaikka tämä kuulostaakin kovalle jutulle, ei äänimaailma pääse alkuperäisen tasolle. Legendaariset piippaukset ja suhinat kun ovat väkisinkin osa nostalgiaa :) Myös emulaattorin törmäystunnistuksessa on pikkupuutteita. Pelitiimin mukaan paketissa olevat pelit on pyritty optimoimaan siten, että läpi meneviä ammuksia tulee mahdollisimman harvoin.

Emulaattorissa on normaalit toiminnot näppäinten asetuksiin, ruudunpäivitysnopeuteen sun muuhun. Kivana lapsuusajan pelisessiot mieleentuovana bonuksena on mukana mahdollisuus laittaa valaistumaton "äitimuori" motkottamaan videopelien vaaroista. Pitemmän session jälkeen alkaa englanniksi marina silmien vahingoittumisesta tai syyttely persuksien liimautumisesta tuoliin. Kiva lisä, joka tosin pidemmän päälle onnistuu ärsyttämään esikuvansa tavoin. Onneksi virtuaalimamman leukojen louskutuksen voi keskeyttää nuoruusvuosia vaivattomammin.

Mikäli romppu "epähuomiossa" eksyy työpaikalle, löytyy lääke tavanomaisen "Boss"-toiminnon avulla. Nappulan kojautus tuo esiin ah niin kiintoisan taulukkolaskentapohjan.

Pelien lataus tapahtuu joko emulaattorin kautta, tai pikakuvakkeesta Wintoosan työpöydältä. Jokaisesta pelistä löytyy ohjeet pelaamiseen, vinkkejä ja mielenkiintoinen pala pelin historiaa ja kommentteja aikansa staroilta, kuten David Crane, John Van Ryzin, Larry Kapman ja monet muut. Myös kysymykseen "Missä he ovat nyt?" on vastattu.

Pakettiin on valittu 15 peliä, jotka ovat: Boxing, Chopper Command, Cosmic Commuter, Crackpots, Fishing Derby, Freeway, Frostbite, Grand Prix, H.E.R.O., Kaboom, Pitfall, River Raid, SeaQuest, Sky Jinks ja Spiderfighter. Varsinkin H.E.R.O pisti testaajankin vaipumaan hetkoseksi muisteloiden syövereihin. Oli ne vaan kulta-aikoja, kun kaverin kuusnelosella väännettiin luolastoja läpi :)
Heron lisäksi Pitfall ja River Raid ovat niitä paremman puoleisia pelejä.

Kaikkiaan kokoelma on hauska retropyrähdys Windowsin omistajille, joskaan pelit eivät aivan pääse alkuperäiseen tasoonsa. Myöskin itse emulaattori on ehtinyt jo jäädä vanhanaikaiseksi ja sen peittoavatkin lähestulkoon kaikki kakstonnikuussatasta matkivat ohjelmat.

Kivana kirpputorilöytönä keräilijöille suorastaan riemastuttava, mutta ei tästä kannata mitään ihmeitä maksaa.

 

 

© Marko Latvanen / Olipa kerran Atari... 2006