Apple Mac: M1 Arcade Music Player

 

 

Julkaisija

Richard Bannister

Vuosi

2002

Tyyppi

Musiikinsoitto-ohjelma

Kontrollit

Hiiri

Minimivaatimukset

MacOS 9, CarbonLib 1.6

Suositus

PowerMac G3, OS X

Testattu

Apple PowerMac 8600/250, 128Mt RAM, MacOS 9

Heti alkuun todettakoon, että ohjelma on suunniteltu Mac OS X:lle, ohjelman toiminta OS9:n alla on vain bonus, joten sikäli kaikki yksityiskohdat eivät mahdollisesti täsmää tuoreempien koneiden kanssa. Ja sitten itse asiaan...

M1 Arcade Player on nimensä mukaisesti ohjelma, jolla soitetaan wanhojen kolikkopeliklassikoiden musiikkeja. Ohjelma tukee reilua 730 peliä, joten ihan heti ei pitäisi musiikin loppua. Ja kuten me Atarisit hyvin tiedämme, kuuluu oma lempparimerkkimme myös eräisiin legendaarisimmista kolikkopelivalmistajista.

Softan käyttö on varsin yksinkertaista. Kopsataan ohjelma MacMAME:n kansioon päätasolle ja käynnistetään. Hetken perästä soittaja varoittaa ohjelman täydestä toimivuudesta vain OS X:n alla. Kun varoitus on kuitattu, käy ohjelma etsimään tukemiaan MAME ROM-tiedostoja ja etsii niistä musiikit soitettavaksi. Koska pelit sisältävät varsin usein monia eri biisejä samassa tiedostossa ST-biisien malliin, voi kappaletta vaihtaa eteen tai taaksepäin. Testatut biisit aloittivat soittelun poikkeuksetta jostakin keskivaiheilta, joten next/previous-nappeja sai takoa olan takaa oikean biisin löytämiseksi.

Konetehoja ohjelma syö ainakin Atarin ääniraudan emuloimisessa varsin reippaasti ja hyytyipä SAO:n testikone muutaman kerran ohjelman alla. Suoranaisesti boottailemaan ei tokikaan tarvinnut lähteä. M1 kehottaa vaan humoristisesti marssimaan Mac-putiikkiin uutta konetta hankkimaan. Myös biisejä soitettaessa napit edellisen ja seuraavan biisin valitsemiseen kulkivat välillä varsin tahmeasti, eli maltti on valttia. Välillä niin tahmeasti, että ohjelma ei suostunut loppumaan kuin pakottamalla kone käyttikseen.
Äänenlaadussa ei ole moittimista. Biisit soivat esikuviensa kaltaisesti. Ainoa ongelma lieneepi Arcade-musiikkien taso, sillä ei sieltä etsimälläkään löydä yhtä klassisia sävelmiä, kuin ST:n peleistä. Ainakaan Atarin pelimusiikeista...
Atarin ääniraudasta tuki löytyy ainakin JSA-1 (6502, YM2151, Pokey), JSA-2 ja 3 (6502, YM2151, MSM-6295) ja Atari System 1 (6502, YM2151, TMS5220, Pokey) lutikoille. Varsinkin JSA-pohjainen emulaatio söi konetehoa niin että rouske vaan kuului. Jos siis pöydällä lojuu tuoreempaa vuosikertaa olevan masiina ja MAMEN rommeja löytyy tarpeeksi, on tiedossa antoisia musahetkiä vaikkapa kirjoittelun yhteyteen.

M1:stä on myös mahdollisuus kääntää ääntä WAV-muotoon, jolloin biisit voipi vaikka vääntää MP3-muotoon, eikä mikään toki estä omien Arcade-musiikkiplättyjen tekemistäkään :)

MacOS 9:n alla ohjelman toiminnassa olisi kyllä parantamisen varaa, mutta ei käy moittiminen, koska ohjelmoija ei suoranaisesti käyttisversiota tue.

M1 tukee seuraavia Atarin arcadepelejä: 720, APB, Batman, Blasteroids, Championship Sprint, Gauntlet, Gauntlet II, Guardians Of The Hood, Hydra, Indiana Jones, Marble Madness, Moto Frenzy, Off The Wall, Paperboy, Peter Packrat, Pit Fighter, Road Blasters, Road Riot 4WD, Road Riot's Revenge, Road Runner, Skull & Crossbones, Space Lords, Star Wars, Steel Talons, S.T.U.N. Runner, Super Sprint, Thunderjaws, Toobin, Vindicators, Vindicators II ja Xybots.

Atarin lisäksi ohjelma tukee toki monia muitakin valmistajia, kuten vaikkapa Konami, Capcom, Taito, Sega jne. joten ikilegendaarisen OutRuninkin kappaleita pääsee tulittamaan sydämensä kyllyydestä :)

Ohjelma on saatavana myös PC-koneille.

 

© Marko Latvanen / Olipa kerran Atari... 2006