TOS-versioiden historia

 

Dokumenttiversiosta 1.04 päivitetty ja suomennettu.
Alkuperäinen teksti: Liam Proven

Wanhat Atari TOS/GEM versiot

OS: TOS [The Operating System]
Valmistaja: Atari
Versio: 0.99
Koneet: 260/520ST
Kommentti:

Alkuperäinen versio. Hidas ja buginen, tarpeellinen yleensä vain jos vanhat ohjelmat eivät toimi uudemmilla versioilla. Jotta ACC-työpöytäapurit toimivat, ne pitää nimetä DESKx.ACC muotoon. Tunnetaan myös nimillä RAM TOS tai Levy TOS.


OS: TOS
Valmistaja: Atari
Versio: 1.0
Koneet: 520/1040ST
Kommentti: Ensimmäinen ROM-versio. GEMDOS ja AES päivitetty. Tunnetaan myös nimillä Vanha TOS tai ROM TOS.

OS: TOS
Valmistaja: Atari
Versio: 1.2
Koneet: 520/1040ST/STF/SFM/STFM, Mega ST
Kommentti: Ensimmäinen vain ROM-piirillä saatavan ollut versio. Bugiviilauksien lisäksi tuki DMA/Blitter-piireille sekä reaaliaikakellolle. Tunnetaan myös nimillä Blitter TOS tai MEGA TOS.

OS: TOS
Valmistaja: Atari
Versio: 1.09
Koneet: 520/1040ST/STF/SFM/STFM, Mega ST
Kommentti: Testiohjelmissa olleen bugin vuoksi väärin tulkittu UK versio 1.02.

OS: TOS
Valmistaja: Atari
Versio: 1.4
Koneet: Stacy (alkuperäinen julkaisu); myöhemmin 520/1040STFM, Mega ST
Kommentti:

TOSin yleisin versio. Viimeisin päivitys ennen STe-koneiden saapumista. Yhteensopivin pelien kanssa. Suuri määrä bugiviilauksia kuten arkistointi atribuutin toiminta, parannettu kovalevyn käsittelyä ja nopeutta, nopeami levykopiointi, tiedoston siirtomahdollisuus, pitää tiedoston ajan ja päiväyksen kopioinnin yhteydessä, kansion uudelleen nimeäminen, GEM-ohjelmien automaattiajo käynnistyksen yhteydessä, tuki suurille näytöille, pikalataus-asetus mahdollista ohjelmatiedostoille, parannettu tiedostovalitsin, DOS-yhteensopiva diskettiformaatti, näppäimistöltä suoritettava reset ja uusi CPX-modulipohjainen työpöytäapuri. Tunnetaan myös nimellä Sateenkaari TOS (sateenkaaren värit kiertävät Atari-logossa kun valitaan "about" valikkoriviltä.


OS: TOS
Valmistaja: Atari
Versio: 1.6
Koneet: STE
Kommentti:

Kuten 1.04 + tuki STe-laajennuksille; 4096 väriä, 8bit stereo DMA-ääni, valopistooli/paddle, ulkoinen Genlock, rautatasolla toteutettu ruudunvieritys. Lisäksi tuki 68030 prosessorille, hiirituki "Show file to screen" komennolle, 4-bittiset väriarvot, disketin latausviive kovalevyä käytettäessä. Tunnetaan myös nimellä STE TOS.


OS: TOS
Valmistaja: Atari
Versio: 1.62
Koneet: STE
Kommentti:

Kuten versio 1.6 + bugiviilauksia joista kuuluisin lienee 1.6 version kyvyttömyys tallentaa DESKTOP.INF tiedostoa keskiresoluutiolle.


OS: TOS
Valmistaja: Atari
Versio: 2.02, 2.05, 2.06
Koneet: Mega STE
Kommentti:

Viimeinen 68000-mallisarjan TOS-versio. Paljon bugiviilauksia. Atari-logo näkyy käynnistyksen yhteydessä, automaattinen muistitesti käynnistettäessä, tuki suuremmille ruuduntarkkuuksille, 1.44mb HD-disketeille, tuki 6ms pyörimisnopeudelle, parempi disketin vaihdon tunnistus. Tuki GTP-ohjelmille (GEM Takes Parameters), työpöydälle tiputettavat ikonit


OS: TOS
Valmistaja: Atari
Versio: 2.08
Koneet: STbook
Kommentti:

Läppäri ST:n erikoisversio TOSista. Sisältää apuohjelmia kuten STTRANS (nolla/sarjakaapelisiirto-ohjelma), virrankulutus apuohjelmia, kovalevy työkaluja/ajureita kuten AHDI, XHDI, BOOKINST ja BOOKFMT sekä RAMDISK asentajan


OS: TOS
Valmistaja: Atari
Versio: 3.01, 3.05, 3.06
Koneet: TT030
Kommentti:

TOS 3 -sarja julkaistiin itse asiassa ennen versiota 2. Oikeastaan TOS 2 oli vanhemmalle konekannalle rakennettu versio kolmosen ominaisuuksilla. Uusina ominaisuuksina pariteetti versiosta 3.05 lähtien, FastRAM tuki, TT:n isot ruuduntarkkuudet. ST-yhteensopiva Line-A rajapinta tiputettiin pois ja korvattiin VDI-kutsuilla. Tällä tavoin ohjelmayhteensopivuutta pyrittiin kehittämään enemmän GEM-yhteensopivaksi kuin ST-yhteensopivaksi. ROM-piirin koko kasvoi 256 kilosta 521 kiloon. Tunnetaan myös nimellä TT TOS.


OS: TOS
Valmistaja: Atari
Versio: 4.00, 4.01, 4.02, 4.04
Koneet: Falcon030
Kommentti:

Viimeinen Atarin julkaisema TOS. Uusi 68030-prosessorille kirjoitettu versio. Tuki DSP-prosessorille, 16MHz Blitterille ja uusille video-ominaisuuksille. Sisältää AES 3.40:n joka oli viimeinen moniajoton versio, mutta ymmärsi kuitenkin MiNT/MultiTOSin olemassaolon. Muita uudistuksia olivat mm. ponnahdusvalikot, 3D-ikkuna ja keskustelulaatikko-objektit. 256-väriset animoidut ikonit, erilaiset fontit, Drag&Drop-tuki, taustalla olevan ikkunan käsittely, laajennettu tiedostorakenne. Uusi CPX-moduuli jolla kone saatiin eri maiden kieliä ja formaatteja vastaavaksi. Tunnetaan myös nimellä 3D TOS.


OS: TOS
Valmistaja: Ei julkaistu (Atarin kehitysversio TOS 5:stä)
Versio: 4.92, 4.98
Koneet: Levittäminen laitonta, Falcon030
Kommentti:

Buginen talon sisäinen kehitysversio, jonka voi löytää netistä etsimällä. Mahdollisesti Falcon040-prototyypin uusi TOS.


OS laajennus: MiNT [MiNT is Not (myöhemmin, "Now") TOS]
Valmistaja: Atari
Versio: 1.09 (viimeinen Atarin versio MiNT:stä)
Koneet: Kaikki ST-yhteensopivat
Kommentti:

BSD Unix-pohjainen moniajo/monikäyttäjä kerneli. Alkuperäinen tuotanto Eric R. Smith. Korvaa GEMDOSin, järjestää prosessi/muistinhallinan ja tiedostojärjestelmän. Vaatii AESin, VDI:n ja työpöydän.


OS: MultiTOS
Valmistaja: Atari
Versio: 1.04 (1.08 julkaisematon betaversio)
Koneet: Falcon (mutta käynnistyy myös ST-sarjan koneissa)
Kommentti:

Virallinen Atarin versio. TOS 4 laajennus joka sisältää MiNT kernelin ja moniajoon erittäin hitaasti kykenevän AES 4.1:n. Voidaan ajaa 68000-prosessorilla, mutta muistisuojaus vaatii 68030-prosessorin.


OS: Kaos TOS
Valmistaja: Andreas Kromke
Versio: 1.4.1
Koneet: ST-yhteensopivat
Kommentti:

Vanha TOSin korvaava käyttöjärjestelmä joka alunperin perustui TOS 1.4:n korjaussarjoihin. Oli aikanaan saatavilla ROMpiirillä kutsumanimellä KAOS030, mutta myös disketiltä ladattavana versiona. Mukana seurasi oma työpöytäohjelmisto, KaosDesk. On nopeami ja vähempibuginen, muttei TT eikä Falcon -yhteensopiva.

Myytiin joidenkin turbokorttien kylkiäisenä. Kehitys lopetettiin TOS 2.06 aikoihin. Joitakin osia kierrätettiin saman kehittäjän MagiC-järjestelmään.


OS: ABC GEM
Valmistaja: ABC Software Holland
Versio: 2.2
Koneet: ST-yhteensopivat
Kommentti:

Käännös PC GEM/2 versiosta. AES ja VDI vaihdettu huomattavasti nopeampaan. Käyttää TOSin sisäänrakennettua GEMDOSia. Integroitu ABC-GDOS tarjoaa pieniä parannuksia, muttei ole 68000 sarjalaista uudempien prosessorien kanssa yhteensopiva.


OS laajennus: Teradesk
Valmistaja: 1.40a
Versio: Freewarea; kehittänyt W. Klaren
Koneet: ST-yhteensopivat
Kommentti:

Korvaava työpöytä TOSiin. Sisältää moniajotuen. Yhteensopiva MagiC:n ja MiNT:n kanssa. Lainaa monia ominaisuuksia TOS 2:lta kuten työpöydälle laitettavat ikonit, drag&drop, komentorivit ohjelmille. Sisältää oman tekstinkatseluohjelman.


OS lääjennus: GDOS
Valmistaja: Atari
Versio: ?
Koneet:  
Kommentti:

Alkuperäinen Digital Researchin kehittämä kirjasinhallinta. Käännetty PC GEM/1:ltä. Toimitettu Atarin lasertulostimen ja joidenkin GEM-ohjelmistojen mukana. Levitys lopetettu FontGDOSin ilmestyttyä.


OS laajennus: AMC-GDOS
Valmistaja: AMC
Versio: ?
Koneet:  
Kommentti:

Hieman alkuperäistä GDOSia parempi ja nopeampi versio. Toimitettu AMC:n ohjelmistojen kanssa ja myöhemmin Saksassa lisensoitu osaksi alkuperäistä GDOS-pakettia.


OS laajennus: G+Plus GDOS
Valmistaja: CodeHead
Versio: ? (1988/1989)
Koneet:  
Kommentti: Kaupallinen, hieman parempi GDOS.

OS laajennus: FontGDOS
Valmistaja: Atari
Versio: 2
Koneet:  
Kommentti:

Tukee TT:n resoluutioita, bittikartta cache, parempi muistinkäyttö (fontit ladataan tarpeen mukaan), GEM/3 bezierkurvi VDI rutiinit, enemmän tulostinajureita mm. HP, Okidata, Epson. Ajurin vaihto käy lennossa. Helppo asentaa ja ylläpitää.


OS laajennus: FSM (Font Scaling Mechanism) -GDOS
Valmistaja: Atari
Versio: 3
Koneet:  
Kommentti:

Kehitetty rinnakkain FontGDOSin kanssa. Ei julkaistu itsenäisenä ohjelmistona, mutta toimitettu joidenkin ohjelmistojen mukana. Tuki Imagen Outline Font -formaatille.


OS laajennus: SpeedoGDOS
Valmistaja: Aluksi Atari, myöhemmin Compo Software
Versio: 4.1 Atari; viimeisin versio 5.7.
Koneet:  
Kommentti:

Kaupallinen. Versiosta 5.0 alkaen kehitys siirtyi Compo Softwarelle. Tukee Speedo vektorifontteja ja versiosta 5 lähtien myös TrueType ja Postscript Type 1. Ohjelmasta on kehitetty Papyrus teksturille oma versio 4.2.
Modernit versiot
OS: TOS
Valmistaja: Milan Computer GmbH
Versio: 4.07 (Kotisivulla ilmoitetaan versio 4.5) [Lokakuu 1999]
Koneet: Milan
Kommentti:

Bugiviilattu versio Atarin TOSista. Toimitetaan Milan TOS-kloonien mukana. Tuki MagiC-yhteensopiville objekteille kuten, valintanapit ja ikkunan kehykset.

Kotisivu: http://www.milan-computer.de/

OS: MultiOS
Valmistaja: Milan Computer
Versio: 1.2 [Lokakuu 1999]
Koneet: Milan
Kommentti:

Paketti, joka koostuu FreeMiNT kernelistä, N.AESista ja N.Thing työpöydästä. Käyttää TOS 4.5. VDI:tä.

Kotisivu: http://www.milan-computer.de/

OS: MagiC [aiemmin Mag!X tai MagX]
Valmistaja: Application Systems Heidelberg
Versio: 6.1 [lokakuu 1999]
Koneet:

ST-yhteensopivat, Mac ja PC-ympäristöille omat ohjelmistot. Windows-versiossa 680x0 emulaatio.

Kommentti:

Kaupallinen TOS-yhteensopiva käyttöjärjestelmä ST/TT/Falcon-yhteensopiville. Korvaa GEMDOSin, VDI:n ja AESin. Sisältää oman työpöydän (MagXdesk) mutta myös muita mahdollista käyttää. Tukee molempia moniajotapoja, pitkiä tiedostonimiä ja isoja kovalevyjä. Lisäksi tuki skineille. Lisänä tuki joillekin GEM/2-toiminnoille, mutta ei kuitenkaan kaikille Atarin AES-versioiden 3.40 ja 4.1. toiminnoille.

Kotisivu: http://www.application-systems.de/magic/

OS laajennus: FreeMiNT
Valmistaja: Free GPL software
Versio: 1.15.4 beta [Lokakuu 1999]
Koneet: ST-yhteensopivat
Kommentti:

Open source versio MiNTistä. Atarin julkaisema kotikoneiden valmistuksen lopetuksen yhteydessä.

Kotisivu: http://www.cs.uni-magdeburg.de/~fnaumann/mint/
ftp://ftp.stochastik.rwth-aachen.de/pub/atari/sparemint/

OS laajennus: N.AES (aiemmin Maxon MultiGEM)
Valmistaja: Woller Systeme
Versio: 2.0 [Lokakuu 1999]
Koneet: ST-yhteensopivat
Kommentti:

GEM-laajennuksena toimiva moniajojärjestelmä. Korvaa AES 4.1.:n Toimii erityisen loistavasti MiNTillä.

Kotisivu: http://www.woller.com/

OS laajennus: Geneva
Valmistaja: Gribnif
Versio: 006 [Lokakuu 1999; Saksalainen versio v007 mahdollisesti olemassa]
Koneet: ST-yhteensopivat
Kommentti:

Kaupallinen moniajojärjestelmä. Korvaa AES 4.1:n Toimii sekä MiNTillä että TOSilla. Parhaat hyödyt saavutetaan käyttämällä moniajoa tukevaa työpöytää kuten NeoDeskiä, mutta käytettävissä myös ilman. Lisää näppäinkomennot GEM-menuihin ja keskustelulaatikoihin. Skriptattavissa GEM.CNF tiedoston avulla. Lataa/poistaa ACC-ohjelmat lennossa.

Kotisivu: http://www4.pair.com/gribnif/

OS laajennus: NVDI
Valmistaja: Behne & Behne Systemsoftware GbR
Versio: 5.0 [Lokakuu 1999]
Koneet: ST-yhteensopivat, MagiCillä Mac ja PC
Kommentti:

Kaupallinen VDI:n ja GDOSin korvaaja. Toimii MiNTillä, MagiCillä ja TOSilla. Huomattavasti alkuperäistä nopeampi, käytetään yleensä ammattimaisessa ST-ympäristössä. Tukee ROM-piirillä olevia VDI-ajureita kuten Milan S3 grafiikkakortti. Integroitu NVDI-GDOS tukee Speedo, TrueType ja Postscript Type 1 vektorifontteja.

Kotisivu: http://www.nvdi.de/gb/NVDI5.html

OS laajennus: oAESis
Valmistaja: Free GPL software
Versio: 0.90 [Lokakuu 1999]
Koneet: ST-yhteensopivat
Kommentti: FreeMiNTille tarkoitettu AES-projekti
Kotisivu: http://www.nocrew.org/osis/oaesis/

OS laajennus: fVDI
Valmistaja: Free GPL software
Versio: 0.95beta [991016]
Koneet:

Ajurit saatavana Atarin 1/4-bittisille väreille, Falcon True Color-tilalle ja Eclipse/Ragellille

Kommentti:

Lähes täydellisesti VDI/GDOSin korvaava laajennus, tukee mm. bezier-käyriä.

Kotisivu: http://rand.thn.htu.se/

OS laajennus: XaAES
Valmistaja: Free software (GPL?)
Versio: beta7+ [Maaliskuu '99]
Koneet: ST & MiNT-yhteensopivat
Kommentti:

Moniajo AES. Kehitetään hiljakseen.

Kotisivu: Viimeisin betaversio: ftp://rand.thn.htu.se

OS laajennus: Jinnee
Valmistaja: Application Systems Heidelberg
Versio: 2
Koneet: ST-yhteensopivat
Kommentti:

Korvaava työpöytä. Toimii TOSilla ja MagiCilla. Lainaa toimintoja MacOS 8:sta kuten itseavautuvat kansiot ja ikkunat. Tukee työpöydällä olevia ikoneita, symbolisia linkkejä, pitkiä tiedostonimiä, pikanäppäimiä ohjelmille (voidaan ladata myös toisen ohjelman sisältä), tiedostotyypin linkitystä ohjelmiin, ACC-ohjelmien lataus/poisto lennossa, työpöydälle sijoitettavat muistilaput, erikseen tyhjennettävä roskis, älykäs ikkunointi, tiedostojen haku näppäimistöltä ensimmäisiä kirjaimia kirjoittaen, työpöydäb taustakuvat ja ääniefektit, siirrettävien levyjen poistotuki (esim. Iomega ZiP). ST-sarjan ehdottomasti monipuolisin työpöytä.

Kotisivu: http://www.application-systems.de/jinnee/

OS laajennus: NeoDesk
Valmistaja: Gribnif
Versio: 4
Koneet: ST-yhteensopivat
Kommentti:

Korvaava työpöytä TOSille. Tukee moniajoa Genevan kautta, muttei vaadi sitä toimiakseen. Tukee ohjelmaryhmiä, taustakopiointia/tiedostonsiirtoa, disketin formatointia, ikkunoissa olevia valikoita, komentorivit, makrot, tyhjennettävä roskis, ohjainpaneli, ruudunsäästäjä, Windowsin ICO-tuki editorilla, muistilaput, työpöydän taustakuvat, ikkunoiden jako, leikepöytä, hakemiston järjestely, ikkunakohtaiset värit/fontit/ikonit, AV-serveri, liikutettavat keskustelulaatikot.

Kotisivu: http://www4.pair.com/gribnif/neodesk.htm

OS laajennus: Thing
Valmistaja: Thomas Binder
Versio: 1.27e
Koneet: ST-yhteensopivat
Kommentti:

Korvaava työpöytä. Lisää 3D-ikkunat ja keskustelulaatikot, tiedoston leikkaus/kopiointi/liimaus, osaa järjestellä hakemiston ottaen huomioon isot ja pienet kirjaimet, "Apply"-nappi asetusten muuttamiseen, alavalikot, irtoasemien poisto työpöydältä (esim. Iomega ZiP), TrueColor-tuki, AV-serveri.

Kotisivu: http://www.cix.co.uk/~inactive/inactive/software/thng120.htm

OS laajennus: Gemini
Valmistaja: Stefan Eissing
Versio: 1.A
Koneet: ST-yhteensopivat
Kommentti:

Korvaava työpöytä Venus integroidulla Mupfel CLI-konsolilla. Gemini itsessään yhdistää nämä kaksi ohjelmaa. Geminissä nähtiin ensimmäistä kertaa Atarilla AV-protokolla, joka mahdollistaa ohjelmien keskustelun keskenään. Näin esimerkiksi selain voidaan määrittää avaamaan kuva toisessa ohjelmassa selaimessa avauksen sijaan.

 

Kotisivu: http://user.tninet.se/~gcc561r/desktops/gemini.html

http://www.muenster.de/~reschke/soft_e.html

OS laajennus: Ease
Valmistaja: ***?***
Versio: ***?***
Koneet: ST-yhteensopivat
Kommentti:

Korvaava työpöytä. Toimitettiin aikaisempien MagiC-versioiden yhteydessä.

Kotisivu: ***?***


© Marko Latvanen / Olipa kerran Atari... 2006