Metelöivän kovalevyn hiljentäminen

Jäsenistön "ylläpito" diskettien avulla kävi niin pitkäveteiseksi, että tuli hiljan hankituksi Atari SH204 - kovalevyasema (velaksi, kuten arvasitte). Rakkine toimii erinomaisesti. Kielten kääntöhommat ja muut paljon massamuistin tiedonsiirtotehoa vaativat askareet sujuvat niin, ettei tule tätä nykyä juuri ramdiskia käytetyksi.Laite pitää melko kovaa hurinaa. Se on matalataajuista ja sisältää vähän ylä-ääniä. Taajuusspektri ei siis ole kaikkein hermoille käyvimmän muotoinen, kotioloissa ääni kuitenkin tuntuu jatkuvasti. Toisin kuin diskettiasema, kovalevy pyörii koko ajan.

Se sisältää myös tuulettimen, joka vähän kohisee. Koje yhdistetään ST:hen paksulla kaapelilla, joka on erittäin lyhyt. Snaraa ei ole pidentäminen, sillä tiedonsiirron nopeus on käänteisessä suhteessa liitosjohdon pituuteen. Tämä koskee kaikkia keskusyksikön ulkopuolisia laitteita, joissa tapahtuu "keskustelevaa" tiedonsiirtoa, esim. RAM-piirejä. Piskuinen kaapeli estää viemästä hurisijaa pois nenän alta huutamasta.Meillä monitorit ovat tavallisella kirjoituspöydällä, jonka edessä on vähän matalampi, hieman horjuvajalkainen toinen pöytä.

Siinä on ST:n keskusosa ja paahtimet. Ruuvasin kirjoituspöydän vasemman kaapin oven irti ja tuuppasin kovalevyn sinne. Kartongista tein etuseinän jossa on kangassaranalla varustettu luukku. Tämän vaimennus riittää tarpeisiini, mutta jos haluaa hiljentää ääntä mahdollisimman paljon, on käytettävä lastulevyä tai muuta jykevää materiaalia. Käsitykseni mukaan tuuletuksen järjestäminen on erityisen tärkeää. SH204:n luvataan toimivan asianmukaisesti alle 35° lämpötilassa.

Umpinaisessa laatikossa -isossakin- lämpötila kasvaa pian yli sallitun. Tämä havainto on syy siihen, että aloin kirjoittaa. Helppoa on kartongista rakentaa suojakotelo, mutta raskaampia materiaaleja ei mielellään ala työstää, jos pelkää lämpövaurioita. Lämpö tulee ulos laatikosta siten, että sen ulkoseinään tehdään iso reikä, johon liimataan putkenpätkä. Putken tulee olla aivan kovalevyaseman tuulettimen edessä. Käytin vessapaperirullan putkea, mutta läpimitan tulisi mielellään olla vähän isompi. Toosan toisessa päässä on oltava ilman tuloaukko. Voisi otaksua, että melu tulee nyt tästä putkesta ulos. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että melun pääkomponentti syntyy mekaanisesta värähtelystä eikä ilmavirrasta. Reiällisen ja reiättömän suojalaatikon meluero on olematon.

Aseman alle kannattaa panna pehmuste -kangasta, vaahtokumia tms. Kojeen ja pehmusteen välissä tulee olla kartonki, jotta ilma voi kiertää kojeen allakin. Ennen putken asennusta laatikko lämpeni yllättävän paljon. Sen jälkeen ei juuri enempää kuin jos laite olisi pöydällä. Rakennelman edut ovat seuraavat:

  •  -Käyntiääni vaimenee
  • -Kaappi suojaa mekaanisesti tönäisyiltä ja kosteudelta
  • -Hiilivoimalaa muistuttava laite pois näkösältä

Haittoina mainittakoon:

  • -Toimintavalo ei näy

Valon saanee näkyviin vetämällä sen johdot kaapin etuseinään, mutta ei liene vaikeaa arvata, kuinka takuun silloin käy. Pidän valoa toisarvoisena. Nikkaroiminen sitävastoin on tärkeää, koska se on terapeuttista.

Jari Raikko

Takaisin

(C) Marko, Suomen Atari-sivut / ArkiSTo 2003