ST-JULKAISUJA

Moni ST:n käyttäjistä on varmaan huomannut , että suomenkielisten artikkeleiden määrä on lisääntynyt kotimaisissa tietokonealan julkaisuissa . Juttujen taso ei kuitenkaan ole kovin korkea , sillä suurin osa on vain peliarvosteluja , mutta poikkeuksiakin löytyy . Seuraavassa on koottu muutamia lehtiä , jotka sisältävät ST:tä käsitteleviä artikkeleita .

Saksalaiset lehdet:
-68000er :

Tasokas erikoislehti. Keskittyy Atari, Amiga , ja QL-tietokoneisiin . Runsaasti hyviä artikkeleita kovo ja pehmopuolelta. Erikoisuutena 'liite' , joka sisältää jonkin ohjelman käyttöohjeet (tarkoitettu kopion omistajille) . Lehteä saa Akateemisesta jaSuomalaisesta sekä joistakin R-kioskeista . Lehti on Rautakirjan lehtivalikoimassa , joten sen saa helposti tilattua oman kioskinsa lehtivalikoimaan . Hinta on kohtuulliset 24 mk

-DATA WELT :

Kohtalaisen hyvä yleislehti . Artikkelit koostuvat lähinnä ohjelma- sekä kovotesteistäLehti keskittyy Amiga-PC-ST -sektorille . Lehti on muiden saksalaislehtien tapaan korkeatasoinen . Ilmestyy kerran kuussa .Hinta on mk 18.50 . Lehteä löytyy ainakin Suomalaisesta .

-HAPPY COMPUTER:

Lähinnä kotimikron käyttäjille tarkoitettu peruslehti . Sisältää juttuja lähinnä Commodore 64:lle sekä Schneiderille ( paikallinen Armstrad ) , mutta usein on mielenkiintoisia artikkeleita myös ST:lle . Lehti ilmestyy kerran kuussa ja hintaa on 21mk

-START:

Saksankielinen ainoastaan ST:lle tehty julkaisu . Lehteä saa käsiinsä ainoastaan tilaamalla , sillä lehden lukijakunta Suomessa olisi niin pieni , ettei sitä kannata tuoda irtonumeromyyntiin .

Englantilaiset lehdet
YOUR COMPUTER:

Tyypiltään yleislehti . Ei sisällä kovinkaan paljon ST-juttuja . Ilmestyy kerran kuussa . Lehti keskittyy Armstrad ja PC-rintamalle .

-PERSONAL COMPUTER WORLD:

Laadukkain englantilainen julkaisu . Keskittyy 'isoihin' henkilökohtaisiin , lähinna Amiga , ST , Armstrad , mac ja PC - koneisiin . Lehti sivumäärästä huolimatta kohtuullisen edullinen (vain 14.50) . Sopii hyvin peruslehdeksi .

-COMPUTER +VIDEO GAMES:

Pelaajan peruslehti . Sisältää lähes kaikkien uusien pelin arvostelut ja testit . Hinta on kohtuulliset 14.10 . Kannattaa hankkia kerran pari vuodessa , jotta pysyy ajan tasalla .

-ST-World:

Sokerina pohjalla ainoastaan ST:lle tehty lehti . Todella korkeatasoista laatua . Lehti sisältää useita eri kielillä tehtyjäsovelluksia , mutta keskittyy pääasiassa englantilaisiin ja amerikkalaisiin ohjelmiin . Suomeen tätä lehteä ei tule , mutta kannattaa kysellä joko Akateemisesta tai Suomalaisesta (rautakirja) kirjakaupasta . Todella hyvä vastine rahoille .

Amerikkalaiset lehdet
COMPUTE!'s ATARI ST DISK AND MAGAZINE:

Tuttua ja turvallista COMPUTE! -sarjaa . Ilmestyy neljästi vuodessa . Vuosikerran hinta Suomeen tilattuna on 345.00 mk . Jos haluaa tutustua lehteen , niin se löytyy Tapiolan kirjastosta Espoosta .

-COMPUTE!:

Amerikkalainen peruslehti kotimikron käyttäjälle . Ei sisällä kovinkaan paljon juttuja ST:lle .

-ATARI EXPLORER:

Atarin 'virallinen' ääni Yhdysvalloissa . Kohtalaisen korkeatasoinen lehti . Sisältää enimmäkseen software-arvosteluja , mutta löytyy myös pieniä ohjelmointiprojekteja Lehden hinta irtonumeroina on 25 mk ja sitä saa Akateemisesta . Ilmestyy kerran kuussa .Lehdesta saa kyllä sellaisen käsityksen , ettei se aivan 'puolueeton' olisi , mutta kuka haluaa kuulla absoluuttisen totuuden ?

Lehtien ja muiden tarvikkeiden tilauksesta:

Lehtien tilaaminen onnistuu vaivattomasi Akateemisen tai Suomalaisen kirjakaupan välityksellä . Helsingin ulkopuolella asuvien on syytä kääntyä paikallisen R-kioskin puoleen tai soitettava numeroon (Rautakirja) 90-84941/ulkomaisten lehtien vuosikerrat.

Tarvikkeiden hankinta on suoritettava omatoimisesti , ellei halua kääntyä paikallisen tietokonekauppiaan puoleen .Tarvikkeiden hankkimiseen ulkomailta kannatta noudattaa seuraavaa ohjetta:

  • -Ota yhteys tavaraa myyvään yritykseen ja tiedustele , voivatko he lähettää nk. Pro-Forma laskun .
  • -Jos Pro-Forma laskua ei tullut tee seuraavasti:
  • -Jos tilaat englannista . Mene pankkiin ja pyydä shekki ja lähetä shekki kirjatussa kirjeessä myyjälle .
  • -Jos tilaat Yhdysvalloista . Mene pankkiin ja suorita pankkisiirto suoraan myyjän tilille .
  • -Kaiken tämän vaivan voit välttää , jos omistat VISA-kortin . VISA:lla menetellään seuraavasti :
  • -Lähetä telexillä korttisi numero ja tarpeelliset tiedot myyjälle tai käytä telefaxia .
  • -Jos haluat tilata Ruotsista tai Saksasta , niin tavallinen postiennakko on kaikkein turvallisin .
  • -Ikäviin yllätyksiin kannattaa varautua , sillä tavarat saattavat käydä tullikamarin kautta . Silloin tavaroiden hinta saattaa tulla korkeammaksi , kuin suoraan kaupasta ostettuna . Parasta tilata juuri postin jouluruuhkien aikaan , niin suurimmalla todennäköisyydellä ei joudu maksamaan tullia .

by JV

Takaisin

(C) Marko, Suomen Atari-sivut / ArkiSTo 2003